maandag 30 september 2019

dinsdag 24 september 2019

5 tips om van een zure citroen een toffe peer te maken

Je kent ongetwijfeld wel die mensen voor wie het glas altijd half leeg is, die collega die voor elke oplossing een probleem heeft, die persoon die je vroegtijdig onderbreekt en jouw idee vroegtijdig afvoert en misschien herken je jezelf wel in bovenstaande omschrijvingen.

Vaak benoemen we dit soort gedrag als klagers en zagers die de kar tegenhouden in plaats van de kar mee vooruit te helpen. Ze vormen het spreekwoordelijke blok aan ons been.

In deze blog deel ik graag een aantal strategieën die je kan gebruiken om op een constructieve manier met deze mensen om te gaan.

Optie 1 : Achterhaal wat er écht leeft 
Het is altijd waardevol om eerst de tijd te nemen om te luisteren naar wat de "klager" zegt. Misschien hebben ze wel een constructieve opmerking waarmee jouw idee net iets beter kan worden. In dat geval is de klaagzang eerder constructief bedoeld.

Optie 2 : Maak van de klager een partner in crime
Een bevriend directeur worstelde al een tijd met een medewerker die telkens als er een idee op tafel kwam in de weerstand ging. Op een dag besliste de directeur om het over een andere boeg te gooien. Nog voordat ze de plannen naar de organisatie communiceerde vroeg ze aan de medewerker om haar kritisch oog al eens op de plannen te gooien en aan te geven waar de "valkuilen" zaten. Deze strategie  zorgde ervoor dat de klager op het moment dat de plannen in de organisatie gelanceerd werden de plannen steunde.

Optie 3 : Nodig uit om mee te denken
In deze strategie kaats je de bal terug naar de klager ; als men begint tee klagen over wat er allemaal mis gaat in de wereld, stel je de vraag "En wat ga je eraan doen om dit te verbeteren ?" "Heb je al een idee hoe het anders kan ?". Door deze strategie toe te passen nodig je de klager uit om mee te denken naar oplossingen in plaats van te blijven hangen in de problemen.

Optie 4 : Geef tips
Het gebeurt ook regelmatig dat de klaag- en zaagzang een uiting is van stress. In dat geval heeft de medewerker het vooral moeilijk met wat je vertelt. Door de stress zal de collega niet helder en rationeel kunnen denken, maar gaat hij over in een instinctieve reactie (vechten - vluchten - verstijven). Je kan hem in die situatie helpen door een tip te geven hoe het wel kan. De tip kan hem terug op weg helpen om het nieuwe idee toch een kans te geven in plaats van te blijven hangen in klagen en zagen.

Optie 5 : Focus op de positieve mensen
Helaas steken we vaak té veel tijd in negatieve mensen om hen over te halen tot constructief positief gedrag. Indien mensen echter blijven klagen en zagen en écht niet mee willen gaan in één van bovenstaande strategieën wees dan duidelijk "Als je er niets aan kan of wil doen, stop dan met klagen en zagen, maar accepteer de feiten zoals ze zijn". Als je wagen vastzit in de modder heeft het ook geen zin om gas te blijven geven. Door de positieve mensen de aandacht te geven die ze verdienen maak je anderen ook duidelijk dat je focus ligt op de positieve mensen. Indien ze je aandacht willen moeten ze ook positief meewerken.


Wil je ook aan de slag om een positieve cultuur in je organisatie te creëren ? www.positiviteit.be of contacteer ons op info@positiviteit.be

maandag 23 september 2019

Magical Monday Morning Music


Nellie The Elephant - een vrolijk nummer over een olifantje dat het circus verlaat om de wijde wereld in te trekken. 

Wist je dat ?
  • dit nummer ook het perfecte ritme aangeeft om CPR te geven (hartmassage) ? Het kan dus levens redden !

dinsdag 17 september 2019

Waar plant jij je vlag ?

Op 24 juli 1969 plantte Neil Armstrong de Amerikaanse vlag op de maan. Hiermee claimde de USA om als eerste een voet op de maan te hebben gezet. (ook al wordt er veel gespeculeerd dat dit niet echt gebeurd is).

Als ik aan medewerkers in organisaties vraag "Waar maak jij het verschil?" krijg ik vaak een grote frons op het voorhoofd.

Om echte erkenning te krijgen is het echter belangrijk om duidelijk te kunnen aangeven waar jij het verschil maakt. Wat is je expertise ? Waar blink je in uit ? Waar creëer jij je toegevoegde waarde ? Ben je de expert op een bepaald gebied ? Zorg jij dat mensen vooruitgang maken ? Zorg je voor de samenwerking binnen je team ? Kan je inspirerende presentaties geven ?

Hoe beter je kan aangeven waar jouw vlag staat, des te gemakkelijker je omgeving je zal erkennen hiervoor en dit zal ook leiden tot meer opdrachten die aansluiten bij wat je echt drijft.

Mijn 3 tips voor jou : 
  1. Ga op zoek waar jij je vlag wilt zetten
  2. Stop met de bescheidenheid, plant je vlag en communiceer dit naar je omgeving
  3. Blijf jezelf uitdaging om steeds beter te worden in wat je doet en geniet van de erkenning die je krijgt.

Meer tips en inspiratie rond kiezen voor jouw carrière, ga naar www.positiviteit.be of contacteer ons op info@positiviteit.be

dinsdag 10 september 2019

Kippen en het belang van Sociale Cohesie op de werkvloer

Heb je het ooit meegemaakt dat collega's wel samen op één vloer werken, maar eerder naast elkaar werken in plaats van met elkaar werken ? De gevolgen laten zich vaak al snel voelen : gebrek aan kennisdeling, gebrekkige communicatie, spanningen op de werkvloer, elkaar niet helpen, ... Uiteraard is dit geen gezonde situatie en toch komt ze maar al te vaak voor.

Onderzoek heeft echter onomstotelijk aangetoond wat de positieve gevolgen zijn van een goede samenwerking op de werkvloer : productiviteit stijgt, motivatie verhoogt, klanten krijgen een betere service, ... kortom de magie ontstaat en jouw organisatie groeit.

In deze blog wil ik even kort blijven stilstaan bij een onderzoek van Professor William Muir van Purdue University. Het onderzoek is zo waardevol dat het werd overgenomen door Harvard University en Google om de resultaten in de organisatie verder te verbeteren.

Het onderzoek :
William Muir onderzocht de impact van sociale cohesie op de productiviteit van kippen (aantal eieren die ze leggen). Hiervoor nam hij enerzijds een groep zeer productieve kippen en kweekte hen met zeer goede hanen gedurende 7 generaties om zo een superieur ras te krijgen met een ultra hoge productiviteit. Daarnaast had hij ook een groep gewone kippen die hij kweekte met gewone hanen.

Na 7 generaties bleek dat de productiviteit van de gewone kippen was toegenomen. Daarnaast bleek dat de productiviteit van de top-kippen fors achteruit was gegaan. Sterker nog, er leefden nog welgeteld 3 kippen en die waren volledig kaal geplukt.

Wat bleek was dat de productiviteit van de top-kippen was ingestort, om meerdere redenen : enerzijds zorgde de stress van het voortdurend produceren tot een afvalrace. Daarnaast ontbrak de gunnings-factor bij de kippen en maakte deze plaats voor een hevige interne competitie. De ego's botsten met elkaar en vielen elkaar zelfs aan.

Harvard en Google
Harvard en Google hebben dit onderzoek verder overgenomen en kwamen tot soortgelijke conclusies. Op Harvard bleek dat de resultaten van gemiddelde studenten (nog steeds zeer slimme mensen volgens mij) die sterk investeerden in samenwerking door deelname in studiegroepen, slaapkamer delen, ... doorheen de tijd verbeterden. Daar tegenover bleek dat de resultaten van studenten die zich superieur opstelden daalden.
Google rekruteert vandaag de dag sterk op medewerkers die inzetten op sociale cohesie. Medewerkers die kiezen voor echte samenwerking. Google ziet hierdoor een stijging in productiviteit, efficiëntie, motivatie en engagement. Sterker nog Google komt meer en meer terug op het principe van thuiswerk omdat ze vaststellen dat mensen hierdoor soms vereenzamen. Door meer in te zetten op samenwerking maken ze de sprong voorwaarts.

Wat kunnen we hieruit leren ?
  1. Zorg bij rekrutering dat je kiest voor mensen die bewust kiezen voor samenwerking
  2. Creëer een omgeving waar sociale cohesie gefaciliteerd wordt
  3. Spreek mensen aan op asociaal gedrag

Deze blog werd geïnspireerd door het boek "Big Potential" van Shawn Achor (2018)

Wil je bouwen aan sociale cohesie in jouw organisatie ? Contacteer ons op info@positiviteit.be of ga naar www.positiviteit.be

maandag 9 september 2019