dinsdag 22 oktober 2019

Hoe introvert en extravert met elkaar communiceren

Er zijn al heel wat boeken geschreven over communicatie. Communicatie is dan ook één van die dingen waar het schoentje vaak knelt in organisaties. Daarom wil ik in deze blog even blijven stilstaan bij één van de aspecten waardoor communicatie soms misloopt.

Introvert versus Extravert
Introverte mensen kunnen doorgaans goed observeren. Ze zien en horen veel en geven anderen ook veel ruimte om het woord te nemen. Voordat ze zelf een mening geven willen ze hun antwoord goed overwogen hebben. Soms hebben ze zelfs een aanmoediging nodig om hun mening te geven.
Extraverte mensen nemen daarentegen vaak het voorwoord. Ze nemen de leiding in gesprekken, zijn sterk actiegericht en geven anderen soms minder ruimte om iets te zeggen.

Waar loopt het dan ook mis ? 
Als een introverte en een extraverte persoon met elkaar communiceren zal de extraverte persoon doorgaans de leiding nemen in het gesprek. Op het moment dat de extraverte (actiegerichte) persoon een vraag stelt aan de introverte (observerende) persoon, dan hoopt hij ook meteen een antwoord te krijgen. De introverte persoon gaat echter eerst nadenken voordat hij een antwoord geeft. Hierdoor verliest de extraverte persoon zijn geduld en krijgt hij het gevoel dat de introverte persoon het in Keulen hoort donderen of hem totaal negeert. De extraverte stelt dan maar een volgende vraag, zonder dat hij een antwoord heeft gekregen op zijn eerste vraag. Hierdoor moet de introverte weer gaan zoeken naar een antwoord op de nieuwe vraag.

Je kan het al raden, de communicatie loopt helemaal spaak.

Wat kan je hieraan doen ? 
Als je zelf eerder extravert bent neem dan meer tijd in je gesprekken. Stel een vraag en tel dan (inwendig) tot 10. Je zal merken dat de introverte heel waarschijnlijk een antwoord begint te geven.

Als je zelf eerder introvert bent, geef dan aan de andere persoon aan dat je de vraag gehoord en begrepen hebt. Hierdoor heeft die persoon ten minste niet het gevoel dat hij tegen een muur aan het praten is.


Wil je de communicatie in jouw organisatie verbeteren ? Ga dan naar www.positiviteit.be of contacteer ons op info@positiviteit.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten