Heb je het ooit meegemaakt dat collega's wel samen op één vloer werken, maar eerder naast elkaar werken in plaats van met elkaar werken ? De gevolgen laten zich vaak al snel voelen : gebrek aan kennisdeling, gebrekkige communicatie, spanningen op de werkvloer, elkaar niet helpen, ... Uiteraard is dit geen gezonde situatie en toch komt ze maar al te vaak voor.
Onderzoek heeft echter onomstotelijk aangetoond wat de positieve gevolgen zijn van een goede samenwerking op de werkvloer : productiviteit stijgt, motivatie verhoogt, klanten krijgen een betere service, ... kortom de magie ontstaat en jouw organisatie groeit.
In deze blog wil ik even kort blijven stilstaan bij een onderzoek van Professor William Muir van Purdue University. Het onderzoek is zo waardevol dat het werd overgenomen door Harvard University en Google om de resultaten in de organisatie verder te verbeteren.
Het onderzoek :
William Muir onderzocht de impact van sociale cohesie op de productiviteit van kippen (aantal eieren die ze leggen). Hiervoor nam hij enerzijds een groep zeer productieve kippen en kweekte hen met zeer goede hanen gedurende 7 generaties om zo een superieur ras te krijgen met een ultra hoge productiviteit. Daarnaast had hij ook een groep gewone kippen die hij kweekte met gewone hanen.
Na 7 generaties bleek dat de productiviteit van de gewone kippen was toegenomen. Daarnaast bleek dat de productiviteit van de top-kippen fors achteruit was gegaan. Sterker nog, er leefden nog welgeteld 3 kippen en die waren volledig kaal geplukt.
Wat bleek was dat de productiviteit van de top-kippen was ingestort, om meerdere redenen : enerzijds zorgde de stress van het voortdurend produceren tot een afvalrace. Daarnaast ontbrak de gunnings-factor bij de kippen en maakte deze plaats voor een hevige interne competitie. De ego's botsten met elkaar en vielen elkaar zelfs aan.
Harvard en Google
Harvard en Google hebben dit onderzoek verder overgenomen en kwamen tot soortgelijke conclusies. Op Harvard bleek dat de resultaten van gemiddelde studenten (nog steeds zeer slimme mensen volgens mij) die sterk investeerden in samenwerking door deelname in studiegroepen, slaapkamer delen, ... doorheen de tijd verbeterden. Daar tegenover bleek dat de resultaten van studenten die zich superieur opstelden daalden.
Google rekruteert vandaag de dag sterk op medewerkers die inzetten op sociale cohesie. Medewerkers die kiezen voor echte samenwerking. Google ziet hierdoor een stijging in productiviteit, efficiëntie, motivatie en engagement. Sterker nog Google komt meer en meer terug op het principe van thuiswerk omdat ze vaststellen dat mensen hierdoor soms vereenzamen. Door meer in te zetten op samenwerking maken ze de sprong voorwaarts.
Wat kunnen we hieruit leren ?
- Zorg bij rekrutering dat je kiest voor mensen die bewust kiezen voor samenwerking
- Creëer een omgeving waar sociale cohesie gefaciliteerd wordt
- Spreek mensen aan op asociaal gedrag
Deze blog werd geïnspireerd door het boek "Big Potential" van Shawn Achor (2018)
Wil je bouwen aan sociale cohesie in jouw organisatie ? Contacteer ons op
info@positiviteit.be of ga naar
www.positiviteit.be