zondag 24 september 2017

Interesse tonen - Het ABC van Positiviteit

Ben je geïnteresseerd in wat er rondom jou gebeurt ? - Het ABC van Positiviteit "I" van Interesse

Interesse tonen is zeker één van de belangrijke eigenschappen van positieve mensen en dit om een aantal redenen :

De 3 effecten van interesse :


  1. Door interesse te tonen in anderen geef je duidelijk aan dat je de andere persoon respecteert. Je vindt dat hij iets waardevols doet of vertelt. Hierdoor voelt je gesprekspartner zich gewaardeerd wat zich waardeert in een goede relatie en samenwerking. 
  2. Zorg door geïnteresseerd te zijn dat je de situatie die zich voordoet beter begrijpt. Je gaat hierdoor misverstanden en conflicten vermijden omdat je beter geïnformeerd bent. 
  3. Je leert meer en sneller als je oprecht geïnteresseerd bent. 


Waarom doen we het dan niet ? 

Een gebrek aan tijd is zeker één van de dooddoeners om interesse te tonen. We hollen de hele dag van de ene vergadering naar de andere, laten ons leiden door het beepje van de smartphone dat aangeeft wanneer we een mail of bericht binnenkrijgen dat we dan ook meteen willen lezen. Hierdoor zijn we afgeleid en verliezen we (tijdelijk) onze interesse of aandacht.

Een andere dooddoener blijken onze eigen overtuigingen te zijn. Indien iemand iets vertelt dat voor ons in eerste instantie onlogisch lijkt blokkeren onze hersenen waardoor we niet meer open staan voor de argumenten van de persoon en we verliezen alle interesse.

Wat kan ik doen om interesse te verhogen ?


  1. Laat de persoon die tegen je praat uitpraten (tenzij het uiteraard op dat moment niet uitkomt, plan dan een moment in om te luisteren).
  2. Indien iemand iets vertelt dat tegen jouw overtuigingen ingaat, vraag dan :"vertel eens iets meer daarover, dat is nieuwe informatie voor mij". Je kan nadien nog altijd in een constructieve discussie gaan en samen komen tot een nieuw, gedeeld inzicht. 
  3. Wees kinderlijk nieuwsgierig en laat je verrassen door zaken die je pad kruisen. Interesse zorgt voor een bredere kennis, meer rust en constructievere relaties met de mensen rondom jou. 



Een blik op de toekomst

Volgende week gaan we dieper in op de "J" van Juichen

Eerder verschenen reeds :

Deze blog is een initiatief van Positiviteit.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten