zondag 10 september 2017

With a little Help from my friends - Het ABC van Positiviteit

Het ABC van Positiviteit : "H" van Helpen

De Beatles waren eerst, maar velen coverden het wereldberoemde nummer "With a little help from my friends".

Echte vrienden

Het is een feit dat je door de hulp van anderen veel meer kan bereiken. Goede vrienden herken je aan de helpende hand die ze automatisch uitsteken als je ze nodig hebt. Ze hebben geen vraag of bevel nodig. Ze helpen omdat ze échte vrienden zijn.

We leven echter in een maatschappij waar volgens velen tijd een schaars goed is. De persoonlijke agenda komt dan op de eerste plaats en heel misschien als er nog een beetje tijd overschiet springen we vanavond even binnen zen zien we wel of er nog iets is waarbij we kunnen helpen. Helaas hebben we echter geen tijd en bieden we daarom geen hulp.

De valkuil

Waarschijnlijk ken je wel mensen die altijd klaar staan om te helpen en als ze merken dat er iets niet meteen lukt, dan springen ze in en nemen de taak van je over om je te 'helpen'. Deze goedbedoelde daad heeft echter als keerzijde dat je onvoldoende mogelijkheden krijgt om zelf te leren en te groeien. Dit werd heel mooi verfilmd in de film Ray over het leven van Ray Charles

Door niet in te grijpen hielp ze de jonge, blinde Ray Charles zelfredzaamheid. Ze bleef wel op elk moment alert om in te grijpen, zodat ze een veilige omgeving creëerde waarin hij kon leren. 

Hulp vragen

Er is ook helemaal niets mis mee op indien nodig hulp te vragen. Sommige mensen lijken zich wel te schamen als ze hulp van anderen vragen. Ze kunnen alles zelf wel alleen en willen zeker niemand storen. Dit kan goed bedoeld zijn, maar hulp vragen en aanvaarden betekent ook dat je de persoon vertrouwt om samen met jou aan de slag te gaan en de opdracht uit te voeren. Zet je ego dus even aan de kant of trek je stoute schoenen aan en vraag hulp van die vriend die jou dat met alle plezier wilt geven. 

Hoe kan jij verstandig helpen ? 
  1. Wees alert en bied hulp aan.
  2. Durf ook zelf hulp te vragen, zet je ego aan de kant indien je het hier moeilijk mee hebt.
  3. Overdrijf niet met iedereen te helpen, anders kan het bemoeizuchtig overkomen. 

Een blik op de toekomst

Volgende week gaan we dieper in op de "I" van Interesse

Eerder verschenen reeds :

Deze blog is een initiatief van Positiviteit.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten