zondag 15 oktober 2017

De positieve impact van Lachen - Het ABC van Positiviteit.

Het ABC van Positiviteit - met de "L" van Lachen !

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt dat iemand plots de slappe lach krijgt en niet meer kan stoppen. Waar mensen eerst nog even opkijken en denken "wat heeft die nu weer", veranderen heel veel mensen al snel in positieve zin en beginnen ze mee te lachen. Het is een oncontroleerbare emotie die daarenboven aanstekelijk werkt. 

Dit is uiteraard een extreme versie van lachen, maar het kan ook veel ingetogener gebeuren. Als iemand je op straat of kantoor kruist en je met een vriendelijke glimlach aankijkt, dan verhoogt de kans dat je een vriendelijke glimlach teruggeeft. Doe zelf het experiment maar eens en krijg een veelvoud terug van wat je geeft. 

Buiten het feit dat lachen - in welke vorm dan ook - aanstekelijk werkt, zijn er nog heel wat bijkomende effecten van lachen. 

Een leuk experiment
Je kent allemaal die stiltes wel op de trein en de tram. Mensen kijken naar het scherm van hun gsm of laptop alsof hun leven ervan afhangt, staren voor zich uit en gaan vooral niet in gesprek met de persoon die naast hen zit. Een tijdje geleden ging er een filmpje rond op youtube (dank u coca cola) waarbij iemand plots hard begint te lachen en voordat anderen het door hadden was heel de tram in schaterlachen uitgebarsten. (kan jij stoppen met lachen bij het kijken van dit filmpje ?)



De positieve effecten van lachen 

  • Lachen zorgt in onze hersenen voor aanmaak van endorfines. Dit is een natuurlijke pijnstiller die je een leuk gevoel geeft. Daarenboven worden er witte bloedcellen aangemaakt die jouw verdedigingslinie vormen tegen ziektes. 
  • Lachen zal de kans op stress sterk reduceren, ons bloed sneller doen stromen en dus ook bijdragen aan onze fysieke gezondheid.Het zal ook bijdragen aan het terugdringen van cortisol en adrenaline, twee stoffen die aangemaakt worden als we in stress gaan. 
  • Lachen zorgt ook dat we zelfzeker overkomen op een gezonde manier. Door onze zelfzekere glimlach verhogen we het vertrouwen dat we uitstralen.Dit zal op termijn ook bijdragen op ons succes en de kansen die we krijgen. 

Lachen en geluk
Onze lach is waarschijnlijk één van de meest duidelijke uitingen van gelukkig zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels overtuigend aangetoond dat gelukkig zijn een keuze is die zal leiden tot een situatie waarbij je meer kansen krijgt en dus meer kans op succes krijgt. Hierdoor creëer je een vicieuze cirkel van geluk. 

Wat kan je doen om zelf meer te lachen 
Er zijn talrijke manieren om meer te lachen. Hieronder een lijstje van tips :

  • Groet anderen steeds met een glimlach, hierdoor krijgt je zelf ook meer glimlachen terug waardoor je aangezet wordt om meer te lachen. 
  • Doe dingen die je graag doet en waar je energie van krijgt. 
  • Kijk naar een programma of ga naar een toneel waar je van moet lachen.
  • Volg een lach sessie (ook al voelt het raar aan in het begin, je kan het niet weerstaan en begint op een moment zelf mee te lachen).



Een blik op de toekomst

Volgende week gaan we dieper in op de "M" van Moed

Eerder verschenen reeds :

Deze blog is een initiatief van Positiviteit.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten