woensdag 11 oktober 2017

Kameraadschap

Het ABC van Positiviteit - met de "K" van Kameraadschap !

Kameraadschap is één van die woorden die altijd een mooie, extra betekenis hebben voor mij. Het gaat over echte vriendschap én (h)echte samenwerking. We kennen allemaal wel het beeld van de bouwvakkers die broederlijk met hun brooddoos op een balk zweven, honderd meter boven de skyline van New York. We zien het ook vaak tussen de atleten in een teamsport. Door de kameraadschap staan ze sterker en zetten ze resultaten neer. We hoeven het echter niet zo ver te zoeken. Als je even oplet zie je op veel plekken om je heen echt kameraadschap : in je eigen gezin,, met vrienden op de school van je kinderen, op het werk, in de winkel waar je vaak komt, ... Kameraadschap is voor mij hechter dan pure functionele samenwerking om dit toe te lichten moeten we even stilstaan bij de definitie van kameraadschap :

Wat is kameraadschap nu juist ?

Enkele eigenschappen van kameraadschap zijn :

  • belangeloos dingen doen voor elkaar
  • begrip tonen voor elkaar
  • elkaar helpen als het even moeilijker wordt
  • samen naar een doel werken
  • geloven in elkaar
  • samen lachen
  • samen creëren
Het belang van wederkerigheid 

De woorden die steeds terugkomen zijn "elkaar" en "samen". Kameraadschap kan enkel ontstaan als het in twee richtingen werkt. Indien het maar van één kant komt creëer je een situatie waarbij de ene beter wordt en de ander achter blijft. 


Vertrouwen als basis voor kameraadschap

Daarenboven is het belangrijk dat de partijen elkaar vertrouwen. Patrick Lencioni omschreef in zijn boek "De 5 disfuncties van een team" onderstaande tekening. De basis van samenwerking is vertrouwen. Indien dit er niet is, kan er geen samenwerking - en dus ook geen kameraadschap - ontstaan.

De voordelen van kameraadschap

Door de hechte band die je creëert bij kameraadschap ontstaan er heel wat voordelen zoals betere samenwerking, meer innovatie, hogere motivatie, steun op emotionele momenten en dit vanuit een oprecht en authentiek gegeven.

Ja maar, het ligt toch vooral bij de ander hoor

Je kan uiteraard wachten tot de andere persoon de eerste stap zet. Net zoals bij ploegsporten is het belangrijk dat je niet aan de kantlijn blijft staan, maar dat je mee het veld opstapt. Hierdoor neem je zelf je verantwoordelijkheid op om mee te doen en om banden te smeden.

Tot slot

Kameraadschap is krachtig en uniek. Bouw er zelf elke dag aan en zet stappen vooruit. Als het even minder gaat, investeer dan in de relatie en pluk er nadien de vruchten samen van.


Een blik op de toekomst

Volgende week gaan we dieper in op de "L" van Lachen

Eerder verschenen reeds :

Deze blog is een initiatief van Positiviteit.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten